perjantai 31. joulukuuta 2021

Vuosi 2021

 Alkaa vuosi olla lopuillaan, joten otetaan pieni katsaus meidän vuoteen. 


Meidän vuosi oli kiireinen ja tapahtumarikas. On retkeilty, lomailtu, matkusteltu, treenattu monia eri lajeja, lenkkeilty, tavattu paljon rotuun tutustujia ja tutustuttu ihaniin uusiin ihmisiin 💖


⭐️ Lauma kasvoi kahdella upealla pennulla❤️ Ensin saapui toukokuussa pampai Nuutti joka asuu siskoni luona ja lokakuussa cockerspanieli Rauha joka puolestaan asuu äitini luona. 


⭐️ Lotte aloitti agility kisat, joista ehdittiin kaksi nollatulostakin nappaamaan 


⭐️ Näyttely rintamalla ehti tulla mukavia tuloksia. 

Kasvateille tuli junioriluokissa yhteensä 5 SERTiä. 

Lotte kävi myös muutamassa näyttelyssä viimeistä sertiä metsästämässä ja heinäkuussa se viimeinen SERTi sitten tulikin ja Lotesta tuli kolmen maan valio 🔥


⭐️Ensimmäinen pentue täytti vuoden 🎉

Tavattiin koko pentueen kesken touhu&temmellyksessä. 

Sen lisäksi vuoden aikana lukemattomia kertoja tavattu kasvattien ja heidän omistajien kanssa ❤️ 


🌑 Terveys ei ole tänä vuonna ollut meidän puolella. Tämä onkin pidempi kertomus. 


Heti tammikuussa Velmu mystisesti alkoi laihtumaan eikä kaiken maailman tutkimuksista huolimatta vielä tämä päivänäkään syytä tiedetä. Asian tutkimista jatketaan siis vielä ensi vuonnakin. 

Näiden tutkimusten yhteydessä löytyi erittäin hento sydämen sivuääni. Sitä seurailtiin jonkun aikaa ja lopulta sydänultrassa todettiin sydämen vajaatoiminta johon aloitettiin lääkitys ❤️‍🩹


Lotella kävi ikävästi kun toukokuussa kyy puraisi naamasta. Onneksi Lotte kuitenkin hyvin palautui siitä ilman mitään munuais vaivoja. 

Seuraavat vammat tuli loppuvuodesta. 

Lotte oli kavereiden kanssa juoksemassa, kun kesken kaiken huomattiin sen etutassun olevan ihan veressä. Kotona putsauksen ja karvojen leikkuun jälkeen todettiin veren tulevan kynsivallista. Tassu oli TODELLA kipeä ja Lotte täysin kolmijalkainen. 

Tassussa epäiltiin olevan jopa murtuma, jonka takia se sitten röntgenkuvattiin. Murtumia ei onneksi kuitenkaan löytynyt. Löydöksenä oli kynnen olevan aivan juuresta puoliksi katkennut niin ettei sitä päällepäin edes näkynyt. Näin ollen kynsi jouduttiin kokonaan kuorimaan, niin että kynnen ydin jäi paljaaksi. 

Kynnen olisi pitänyt nopeasti parantua, mutta näin ei käynyt ja sitten huomattiinkin kannuskynnen alueen olevan erittäin kipeä. Ja ei kun lääkäriin taas. Kannuskynnen alla oli paha repeämä joka jouduttiin tikkaamaan. Repeämä oli niin paha, että jänne oli osittain revennyt. Tätä vammaa edelleen kuntoutellaan hyvän tovin vielä ensi vuoden puolellakin.  


Sitten on tapaus Lilli. 

Kesällä Lilli juoksi kiveä päin loukaten kyljen/olan, jota pidemmän aikaa kuntoutettiin. Syksyllä Lillin yksi varvas mystisesti tuli kipeäksi. Se oli kosketus arka, välillä kiljui kun siihen sattui ja liikkui epäpuhtaasti/ontuen. Tutkimuksissa ja röntgenkuvissa ei löytynyt mitään syytä varpaan kipuiluun. Sen sijaan tassunpohjasta löytyi pieni tulehtunut alue, kun Lilli oli päässyt nuolemaan sitä kipeää tassua. 

Tällä hetkellä Lillillä on kuntoutusta jo hyvän tovin takanapäin ja on tassun osalta oireeton. Tällä viikolla vihdoin on saatu alkaa jo lisäämään pikkuhiljaa liikuntaa kohti normaalia.

Sitten iski syksyllä myös hammasvaiva. Tapaturmallisesti hampaisiin kohdistuneen trauman takia Lilliltä jouduttiin poistamaan kaksi hammasta. Onneksi siitä toipuminen tapahtui hyvin ja suht nopeasti. 


Ja viimeisenä kaikista kovaonnisin Nuutti.

Noin neljän kuukauden ikäisenä Nuutilla todettiin oikeassa etutassussa nuljuluuvamma. Silloin ei näkynyt röntgenissä selkeää murtumaa. Toipumisessa kesti pyörremyrsky Nuutilla vähän normaalia pidempään.

Syyskuussa juuri nuljuluuvammasta parannuttuaan vajaa 6kk iässä Nuutti jäi tassustaan autossa häkkiin kiinni ja onnistui loukkaamaan takatassunsa. Diagnoosina oli lonkan venähdys/revähdys. Tämä vamma alkoikin nopeasti hyvin paranemaan, mutta kun liikuntaa piti lisätä, palasi myös oireilu. 

Vajaa 8kk iässä, kun fyssari sanoi lonkan vihdoin olevan hyvässä kunnossa, piti taas sattua tapaturma. Sen seurauksena vasen  etutassu tuli kipeäksi. Tällä kertaa diagnoosina oli murtuma.

Röntgenissä paljastui siis vasemman etutassun nuljuluun sirpaleinen murtuma. Ja niitä sirpaleita kyllä olikin ihan useampiakin hyvin kuvista nähtävillä. 


Nuutti on siis käytännössä saikuttanut nyt yhtäjaksoisesti elokuusta lähtien. 

Pennun elämässä tärkeitä kuukausia, jotka on mennyt nyt aivan hukkaan 💔


Nyt me todella toivotaan, että tapaturmat ja sairastelut olisi meidän osalta tässä. Ainakin edes vähäksi aikaa.  





Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta. Kiitos että juuri sinä olet ollut osana meidän tapahtumarikasta vuotta!❤️ 



Oikein hyvää uutta vuotta 2022! 

Olkoon se parempi kuin tämä vuosi 💖




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti